chatgpt web results

הבינה המלאכותית שינתה את הדרך שבה אנחנו מחפשים מידע באינטרנט, וגם את המשמעות של נראות בסביבה הדיגיטלית. למיקומים בתוצאות החיפוש בגוגל עדיין יש חשיבות, אבל המעקב אחריהם כבר לא מתאר את התמונה המלאה. כיום יש חשיבות גם לאזכורים של האתר או המותג בחיפושים ובצ'אטים עם כלי AI. אבל איך אפשר לעקוב אחריהם? בכתבה הזאת ננסה להגדיר מחדש את המשמעות של נוכחות דיגיטלית בעידן החיפוש מבוסס בינה מלאכותית.

מה האתגרים במעקב אחר נוכחות במנועי חיפוש AI?

חיפוש בגוגל לרוב מורכב ממילות מפתח או צירופים באורכים משתנים. יש לא מעט כלים העוקבים אחרי נפח החיפוש של שאילתות החיפוש, וקל (יחסית) להתאים את התוכן כך שיספק מענה. בחיפושים ב-ChatGPT, Claude, ובמנועי חיפוש מבוססי בינה מלאכותית כמו Perplexity השאילתות דומות יותר לשיחות בין חברים.

לדוגמה, אם בגוגל נחפש "מחשב מומלץ 2025" בצ'אטג'יפיטי שאילתת החיפוש כנראה תיראה ככה: "שלום, הצע בבקשה 5 לפטופים מומלצים לעבודה משרדית בתקציב של עד 5,000 ₪".

מהצד של המשתמשים, החיפוש בכלי AI הרבה יותר נוח – למה לדפדף בין כמה אתרים כשאפשר לקבל תשובה תמציתית במקום? אומנם המידע לא תמיד אמין ומדויק, אבל תמיד אפשר לחזור לגוגל כדי לאמת או לחקור לעומק.

עבור אנשי SEO, השינוי בהרגלי החיפוש מלווה באתגר לא קטן. נכון לעכשיו, אי אפשר לדעת בוודאות מה שואלים את כלי ה-AI ואילו אתרים מוזכרים בתשובות. כלי המעקב המסורתיים לכאורה ממשיכים לעקוב אחרי מיקומים של מילות מפתח בהתאמה מדויקת, בלי לקחת בחשבון שהחיפושים בפועל נראים היום אחרת לגמרי.

 

מה למדוד במקום מיקומים בגוגל?

בחיפוש שמבוסס על בינה מלאכותית כבר לא מודדים מיקומים או שיעורי הקלקה, אלא חשיפות של המותג: אזכורים, ציטוטים, נתח קול (Share of Voice), כלומר שיעור הנוכחות של המותג ביחס למתחרים, ועוד.

למדדי SEO מסורתיים עדיין יש חשיבות, אבל אין בהכרח קשר בין מיקומים וקישורים לבין אזכורים או קישורים בתשובות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית.

אזכורים

כמה פעמים הוזכר שם המותג או שמות המתחרים בתשובות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית? גם אם התשובה לא כללה קישור אל האתר.

אזכורים, בדומה לחשיפות בחיפוש בגוגל, מצביעים על מודעות למותג וסמכותיות. אם המתחרים מוזכרים בתדירות גבוהה יותר, אתם מאבדים נראות בחלק העליון של המשפך.

ציטוטים (אזכורים עם קישורים)

כמה פעמים הופיעו קישורים לאתר האינטרנט שלכם או המתחרים בתשובות שנוצרו על ידי AI?

אזכורים הוא מדד חשוב, אבל קישורים יכולים להביא גם תנועה לאתר. בנוסף, מעקב אחרי הציטוטים עוזר להבין אילו פלטפורמות בינה מלאכותית מביאות תנועה לאתר, ואילו תכנים הן מפנות משתמשים.

פרומפטים

אילו פרומפטים מובילים לאזכור או לציטוט של המותג שלכם או של האתרים המתחרים?
המידע הזה יעזור להבין אילו כוונות משתמש מעלות את האתר שלכם.

הקשר וסנטימנט

האם האתר מוזכר בהמלצה הראשונה או אחד מבין כמה אפשרויות? האם האזכור חיובי, ניטרלי או מעורפל?

איכות האזכור משפיעה על תפיסת המשתמש. אם המותג מוזכר בהקשר שלילי או מתחת לרשימה של אזכורים אחרים, אז ההישג הוא חלקי בלבד.

נתח קול (Share of Voice)

מהו שיעור התשובות הרלוונטיות של הבינה המלאכותית שבהן מוזכר המותג ביחס למתחרים?

נתח הקול נותן קנה מידה למדידת הנוכחות ביחס למתחרים באותה קטגוריה.

יעד הקישורים

האם הקישורים מגיעים לדף הבית או לעמודים פנימיים (דפי מוצר, פוסטים בבלוג, עמודי תמיכה)?

המדד הזה מראה איזה תוכן זוכה לאמון, ולאילו סוגי תכנים לתת עדיפות כדי לשפר את הנראות.

מעקב לאורך זמן

אזכורים וציטוטים אינם סטטיים. יש לעקוב אחר שינויים לאורך זמן כדי להבין מגמות, ולמדוד את ההשפעה של אסטרטגיית השיווק על הנוכחות בחיפוש מבוסס AI.

ביצועים ספציפיים לפלטפורמה

האם יש הבדלים בנוכחות של המותג בכלי AI שונים כמו Perplexity, ChatGPT, Claude וכו'?

מודלים של בינה מלאכותית מגיבים אחרת לפרומפטים ושואבים נתונים ממקורות מידע שונים. מעקב אחרי הביצועים בכל פלטפורמה יעזור לתעדף את הפעילות העתידית.

 

איזה כלים מודדים את הנוכחות בבינה המלאכותית?

החדשות הטובות הן ששוק כלי המדידה מתפתח במהירות. החדשות הפחות הטובות היא שהכלים עדיין לא מודדים את הכול. רוב הכלים הם בשלבי גדילה ראשוניים ומתמקדים רק בהיבטים ייחודיים או בפלטפורמות ספציפיות.

SEMrush – כלי ה-SEO הוותיק מאפשר עכשיו גם לעקוב אחרי הנראות ב-ChatGPT כחלק מכלי ה-Position Tracking. החיסרון העיקרי הוא שהמעקב זהה למעקב המיקומים "המסורתי" בגוגל, ולא לוקח בחשבון את מאפייני החיפוש בכלים מבוססי AI. תוצאות החיפוש ב-ChatGPT הן פחות עקביות, תלויות הקשר, ואינן מוצגות ברשימת מיקומים ליניארית, כך שהנתונים המוצגים ב-SEMrush אינם תמיד מדויקים.

Otterly.AI – כלי לניטור נראות המותג והתוכן במנועי חיפוש מבוססי בינה מלאכותית, בהם ChatGPT, Perplexity וסקירות AI בגוגל. גם הכלי הזה מתבסס על מדדים הדומים לאלו של מנועי חיפוש קלאסיים ואינו משקף במדויק את החיפוש הדינמי ואת התוצאות מבוססות ההקשר. בנוסף, התמחור תלוי במספר שאילתות החיפוש ועשוי להיות יקר לעסקים קטנים.

Profound – כלי למעקב אחר נראות מותג במנועי חיפוש מבוססי בינה מלאכותית, המציע גם תובנות בזמן אמת על נפח החיפושים במנועים האלה. המערכת עדיין מתפתחת, וייתכן שחלק מהנתונים אינם שלמים או מדויקים.

Peec AI – כלי לניטור פרומפטים, ניתוח מתחרים, השוואת מגמות היסטורית, וזיהוי הזדמנויות לשיפור הנראות במנועי חיפוש מבוססי AI.

Goodie – פלטפורמה המתמקדת באופטימיזציה למנועי חיפוש מבוססי AI (AIO). הפלטפורמה מספקת כלים למעקב אחר פרומפטים, אופטימיזציה לתוכן ויצירת תוכן המותאם למנועי חיפוש אלו.

Adsmurai – פלטפורמה מקיפה לניהול קמפיינים דיגיטליים המשלבת כלי בינה מלאכותית לתכנון, ביצוע ואופטימיזציה של קמפיינים ממומנים.

RankRaven – כלי למעקב אחר אזכורי מותג ונתח קול בתשובות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית. הכלי מספק עדכונים יומיים על מיקומים ותומך ביותר מ-40 שפות. החיסרון העיקרי הוא שהוא מתמקד במעקב אחר מיקומים ולא מציע פתרונות אופטימיזציה מקיפים.

Am I on AI – כלי המאפשר לעסקים לבדוק את הנוכחות שלהם ב-ChatGPT, כולל הפניות למקורות, מדדים השוואתיים והמלצות לשיפור. הכלי מציע גרסה חינמית עם אפשרות לשדרג לגרסת פרימיום.

אלו רק חלק מהכלים החדשים המוצעים כיום למעקב אחר נראות מותגים במנועי חיפוש מבוססי בינה מלאכותית. חשוב לזכור שהתחום הזה עדיין נמצא בשלבים מוקדמים, וכלים רבים נמצאים בשלבי פיתוח או השקה ראשוניים, לפעמים עם פונקציונליות מוגבלת או מיקוד בפלטפורמה אחת בלבד. אבל למרות חסרונותיהם הם מציעים צעד ראשון לקראת יצירת סטנדרטים חדשים למדידה, ניתוח ובקרה על הנוכחות של עסקים ומותגים בסביבת חיפוש מבוססת בינה מלאכותית.

רוצים לעקוף את המתחרים גם בחיפוש מבוסס AI? צרו איתנו קשר ונעזור לכם להתאים את אסטרטגיית השיווק לעידן החיפוש החדש.