מחקר מתחרים הוא אחד השלבים הראשונים החשובים בקידום אתר בגוגל. בעזרת מחקר המתחרים אפשר להבין מי האתרים השולטים על תוצאות החיפוש בתחום, באילו ביטויי מפתח הם מתקדמים, מה הם עושים כדי לקדם את האתר ומאיפה הם משיגים קישורים. בנוסף, מחקר מתחרים נותן מושג כללי על התקציב והמשאבים הנדרשים בקידום האתר.
ניתוח פעילות המתחרים הוא גם חלק בלתי נפרד מפעילות הקידום השוטפת (ואם לא, הוא צריך להיות). למשל, אחד הדברים הראשונים שצריך לבדוק אחרי ירידה פתאומית במיקומים בגוגל הוא את פעילות המתחרים. במקרים רבים הסיבה היא לא עדכון של גוגל וגם לא משהו שעשיתם, אלא משהו שהמתחרים עשו יותר טוב.
מי הם המתחרים?
השלב הראשון יהיה לקבוע מי הם המתחרים העיקריים. המתחרים על המיקומים בגוגל הם לא בהכרח המתחרים הישירים, כלומר מי שמציע בדיוק אותם שירותים או מוצרים לאותו קהל יעד ובאותו טווח מחירים, אלא גם מתחרים עקיפים, הפועלים באותו תחום וקורצים לאותו קהל יעד, גם אם הם מציעים פתרונות שונים לכאורה.
לדוגמה, שירותי הבריאות "מכבי" ו"כללית" הם מתחרים ישירים, אבל בתחרות על מיקומים בתוצאות החיפוש הם יכולים להתחרות גם עם ויקיפדיה ואנציקלופדיות רפואיות מקוונות אחרות, אתרי חדשות, פורטלים ועמותות בתחום הבריאות.
כדי לאתר מתחרים על המיקומים בגוגל אפשר בכלים כמו SEMrush, כלי מודיעין עסקי (בתשלום) המציע מידע מקיף על פעילות השיווק הדיגיטלי של המתחרים.
כדי לאתר מתחרים פוטנציאליים אפשר פשוט להזין את שם הדומיין ולקבל רשימה של מתחרים פוטנציאליים:
כל הקלקה על שם הדומיין תוביל אתכם לסקירה של האתר המתחרה כולל נתוני תנועה אורגנית וממומנת, תקציב משוער, ביטויי מפתח מובילים, קישורים ואף דוגמאות למודעות בגוגל.
אם האתר חדש או בבנייה, אפשר להזין מילת מפתח ולראות אילו אתרים מופיעים ב-100 התוצאות האורגניות הראשוניות וכן לקבל רעיונות לעוד מילות מפתח.
את המתחרים מומלץ לסנן לפי מספר קריטריונים:
- מילות מפתח משותפות
- ותק וסמכות הדומיין המתחרה
- היקף התנועה וגודל התקציב
במילים אחרות, אם המסקנה העולה ממחקר המתחרים היא שהתחרות גדולה עליכם, כדאי לשקול להרחיב את מחקר המילים להתמקד במילות מפתח תחרותיות פחות. לשם כך אפשר להיעזר בדו"ח Search Analytics ב-Google Search Console וגם במחקר המתחרים.
סקירה של מילות המפתח של המתחרים יכולה להעלות רעיונות לביטויי מפתח נגישים יותר ותחרותיים פחות. כאן דווקא כדאי להתמקד בנפחי החיפוש הנמוכים יותר, מכיוון שקל יותר להתקדם בהם והם יכולים להביא תנועה רלוונטית לאתר.
חשוב לציין שתחרות היא יחסית; אתרים ותיקים ומבוססים יכולים לשאוף לקדם ביטויים תחרותיים כמו "צימר" לדוגמה, אבל עבור אתרים חדשים זו עלולה להיות החלטה שגויה.
ניתוח קישורי המתחרים
מטרה נוספת של מחקר המתחרים היא לחשוף את פרופיל הקישורים של המתחרים ולאתר מקורות לקישורים פוטנציאליים.
לשם כך אפשר להיעזר בכלי כמו MajesticSEO, המציג פירוט של פרופיל קישורי המתחרים כולל מספר הקישורים, מספר הדומיינים המפנים, סוג הקישורים, טקסט הקישורים, באיזה תאריך הושגו (או נמחקו) וגם ציוני איכות של האתרים המקשרים.
ניתוח קישורי המתחרים יכול להסביר את הפער במיקומים ביניכם ובין המתחרים או את הירידה במיקומים, ולדרבן אתכם להשיג קישורים דומים. כמובן שלא כל הקישורים יתגלו כרלוונטיים וברי-השגה; חלקם בוודאי יהיה מאתרי ספקים, שותפים או קשרים אישיים ומקצועיים מסוג כזה או אחר. באופן כללי, אם אותו אתר מקשר ליותר ממתחרה אחד, יש סיכוי גדול יותר שהוא יקשר גם אליכם.
סקירה טכנית של אתרי המתחרים
נוסף על ניתוח מילות המפתח והקישורים, מומלץ לבדוק כמה עניינים טכניים באתרי המתחרים כדי לגלות באילו היבטים הם משיגים אתכם.
מהירות האתר: האם יש הבדל גדול בין מהירות טעינת האתר אצלכם ואצל המתחרים? למשתמשים – ולמנועי חיפוש – יש העדפה ברורה לאתרים מהירים.
התאמה למובייל: איזו חוויית משתמש מספקים אתרי המתחרים לגולשים מטלפונים חכמים ומטאבלטים בהשוואה לאתר שלכם? עם הגידול הקבוע בשיעור המשתמשים התאמת האתר למובייל היא פעילות הכרחית.
אבטחת האתר: האם אתרי המתחרים כבר עברו לפרוטוקול https ורק האתר שלכם נשאר מאחור? גוגל הודיעו כבר לפני שנים כי הם נותנים עדיפות בדירוג לאתרים מאובטחים, ואבטחת האתר גם מעבירה למשתמשים מסר שאכפת לכם מהביטחון ומחוויית המשתמש שלהם.
סקירת תוכן המתחרים
אילו סוגי תוכן עובדים אצל המתחרים ואיך הם משתמשים בתוכן כדי לעקוף אתכם בתוצאות החיפוש? כדי לענות על השאלות האלה תצטרכו לסקור את תוכן האתר:
– איזה תוכן מופיע בדף הבית ובדפי הנחיתה הראשיים?
– אילו תכנים הם מבליטים בתפריטים?
– האם יש להם בלוג, ואם כן, באיזה תדירות הם מעדכנים אותו ובאיזה סוגי תוכן (וידאו, מדריכים ארוכים, רשימות, ראיונות, אינפוגרפיקות)?
– אילו תכנים מקבלים לייקים, תגובות ושיתופים בפייסבוק וברשתות חברתיות אחרות?
– האם הם משתמשים בנתונים מובנים (schema.org)?
– האם יש להם ניוזלטר, ואם כן, באיזו דרך הם מעודדים הרשמה אליו?
לסיכום, גם אם אתם מעדיפים לשכוח מקיומם של המתחרים, כדאי להיזכר בהם מדי פעם ולבדוק מה הם עושים, באילו ביטויי מפתח הם מתמקדים, איזה קישורים הם בונים, מהי אסטרטגיית התוכן שלהם ואילו עוד פעולות עם נוקטים כדי לעבור אתכם בתוצאות החיפוש. ניתוח שוטף וקבוע של פעילות המתחרים, ולא רק בתחילת העבודה או במקרי חירום, יעזור לכם להתעדכן בפעילות הקידום של המתחרים.