החיפוש באינטרנט השתנה משמעותית מאז הופעתם של מנועי חיפוש מבוססי בינה מלאכותית כמו ChatGPT, Claude ו-Perplexity. עם זאת, ובניגוד לתחזיות הדרמטיות, החיפוש בגוגל רחוק מלהיעלם – נתונים אף מראים שמספר החיפושים בגוגל גדל ב-20% בשנת 2024. נכון לעכשיו, החיפוש בגוגל ממשיך להתקיים לצד החיפוש במערכות AI.

בכתבה הזאת נסקור את ההבדלים העיקריים בין שני סוגי החיפוש, ואת ההשלכות של המציאות הזאת על עולם השיווק הדיגיטלי והנוכחות המקוונת של עסקים וארגונים.

search engine vs ai answers engine

ממנוע חיפוש למנוע תשובות

במשך שנים מנוע החיפוש של גוגל נתן מענה לאנשים שחיפשו אתרים באינטרנט. בשנת 2012 גוגל התחילה לשלב בתוצאות החיפוש גם תוצאות עשירות (Rich Snippets) כמו מחשבונים, תיבות ידע ותקצירי מידע. תוצאות אלה הציגו תשובות לשאילתות החיפוש ישירות בגוגל ולא דרשו מהמשתמש להקליק על אף תוצאה. השינוי הזה עורר תגובות נזעמות בקרב בעלי אתרים ואנשי SEO בשל הירידה בתנועה האורגנית לאתר. אבל עם הזמן הובן שבסוגים מסוימים של שאילתות המשתמשים יעדיפו לקבל את התשובה בו במקום ולא לדלג בין 10 תוצאות. ההשקה של ChatGPT בנובמבר 2022 לקחה את ההעדפה הזאת צעד אחד קדימה והכריחה גם את גוגל להשתנות.

הבינה המלאכותית התחילה להחליף את גוגל במענה לשאילתות מסוגים מסוימים, למשל, בשאילתות  המבקשות לקבל תשובה קצרה ועניינית, לתמצת מידע מורכב או להתאים אותו לקהל יעד ספציפי, וכמובן, במטלות של כתיבה, עריכה, תרגום ויצירת תמונות. עם זאת, בשלב זה לא נראה שהיא תחליף את גוגל כמנוע עיקרי לחיפוש אתרים. באופן אירוני, הבינה המלאכותית הופכת גם היא לצרכנית מובילה של מנועי חיפוש, מכיוון שבדיוק כמונו, גם היא מחפשת מידע באינטרנט.

גוגל תמשיך לשלוט בסוגי חיפוש מסוימים:

ניווט – כפי שגם הנתונים בגוגל טרנדס מראים, אנשים ימשיכו להשתמש בגוגל כדי לחפש אתרים או עמודי אתר ספציפיים, אפילו כדי לחפש את גוגל.

מידע עדכני או מתעדכן – אנשים התרגלו לפנות לגוגל כדי לקבל מידע על אירועים המתרחשים בזמן אמת כמו אירועים חדשותיים או משחקי ספורט. המידע העדכני שבידי מודלים של בינה מלאכותית הוא עדיין מוגבל בהשוואה לגוגל.

מידע מקומי – גוגל עשתה עבודה טובה בהשתלטות על תוצאות חיפוש מקומיות. בחיפוש עסקים מקומיים היא תציג קודם תוצאות מגוגל מפות ואחר כך מאתרי אינדקס או אתרי עסקים מקומיים.

מקורות רשמיים וסמכותיים – אנשים ימשיכו להשתמש בגוגל למצוא מסמכים או כלים ספציפיים שקשה למצוא ב-ChatGPT כמו טפסים, מספרי טלפון של שירות לקוחות, שעות קבלה עדכניות ועוד.

חיפוש ויזואלי – קשה לראות מי יתחרה בגוגל בתחום חיפושי התמונות מטקסטים ומתמונות. באופן אירוני, דווקא הגידול ביצירת תמונות באמצעות בינה מלאכותית יפנה יותר משתמשים לגוגל בחיפוש אחר תמונות אמינות ואותנטיות יותר.

אילו סוגי חיפושים יישלטו על ידי בינה מלאכותית?

אם המטרה המקורית של גוגל היא לארגן את המידע בעולם ולהפוך אותו לנגיש ושימושי יותר עבור כולם, המטרה של מודלי בינה מלאכותית היא לספק ידע. לפיכך, נראה שמודלי שפה גדולים יצטיינו בסוגי חיפוש שונים:

מחקר – לפני ChatGPT ולפני סקירות ה-AI של גוגל, חיפוש מידע על נושא כמו ההיסטוריה של איטליה היה שולח אותנו לקרוא ערך בוויקיפדיה או כתבות חצי-שיווקיות באתרי תיירות עד לקבלת מידע מספק. חיפוש ב-ChatGPT יציג בתוך שניות נקודות ציון נוחות לקריאה ויתאים את התשובה לקהל הקוראים לפי בקשה.

תכנון – מתכנון מסלולי טיול ועד תכנון פרויקטים, אירועים או אפילו יום עבודה, ככל שהפרומפט מפורט יותר, כך התוצאה תהיה יותר יעילה ומותאמת אישית.

מדריכים והוראות הפעלה – לבינה המלאכותית יש פוטנציאל לעבור את גוגל בחיפושים מסוג "איך לעשות". ההבדל העיקרי הוא שגוגל תציג מספר מקורות כלליים, אבל הבינה מלאכותית תענה תשובות מותאמות לצרכים הספציפיים של השואל.

תמצות מידע – הבינה המלאכותית יכולה לקחת כמויות גדולות של אינפורמציה ולזקק אותן לסיכום ברור ותמציתי המותאם במיוחד עבורך. התכונה הזאת יכולה להיות שימושי עבור סיכומים של מסמכים רשמיים, הסכמים משפטיים, כתבות ארוכות, תמלולי פגישות ועוד.

מה המשמעות לשיווק הדיגיטלי?

אם יש לכם אתר או נכס דיגיטלי, אתם כנראה רוצים להיות נוכחים גם בחיפושים מסורתיים בגוגל וגם בדיונים עם הבינה המלאכותית. ההבדל העיקרי הוא שבניגוד למנועי חיפוש, שבהם התחרות היא על מיקומים, בבינה המלאכותית התחרות היא על מקום בתודעה שלה.

איך תשמרו על נוכחות בשני סוגי החיפוש?

SEO – הבינה המלאכותית אומנם נראית יותר נוצצת כרגע, אבל גוגל הוא עדיין מנוע החיפוש העיקרי למידע ולאתרים.

מיתוג – אנשים לא מחפשים "סמארטפון מומלץ" כדי להגיע לאפל, או "רשת חברתית" כדי למצוא את אמזון – הם מחפשים את המותג. חברות רבות משקיעות בקידום אורגני וממומן בגוגל מבלי לבדוק שהמוצרים והשירותים שלהן עונים בכלל על צורכי הלקוחות. קידום אתרים לא יציל מותג חלש. מותג חזק יגרום לקידום אתרים (ולבינה מלאכותית) לעבוד טוב יותר. הבינה מלאכותית לא "תחשוב" עליכם אלא אם אנשים כבר עושים זאת.

מעקב אחר הנוכחות בבינה מלאכותית – ודאו שתוכן האתר נסרק על ידי בוטים, כולל של בינה מלאכותית, מאורגן היטב ועונה תשובות ברורות וענייניות על שאלות של קהל היעד.

עוד דרכים למדוד נראות במנועי חיפוש מבוססי AI

E-E-A-T – בחיפוש בגוגל רק אתר אחד יכול להיות במקום הראשון למונח חיפוש נתון. אבל ככל שהמשתמשים יתרגלו לשאול ב"פרומפטים" במקום ב"מילות מפתח", הביקוש לזנב ארוך יתפוצץ, וייפתחו הזדמנויות חדשות ובלתי מוגבלות עבורכם להיות מומחים בתחום ספציפי.

שילוב בין בינה מלאכותית לאנושית – ככל שהאינטרנט יוצף בתכנים שנכתבו על ידי בינה מלאכותית, תכנים "אנושיים" יבלטו וישפרו את האמון בין המותג והלקוחות.